“7 aprel – Ümumdünya Sağlamlıq Günü” ilə bağlı maarifləndirmə aksiyası keçirildi (FOTO) | İСTİMAİ SƏHİYYƏ və İSLAHATLAR MƏRKƏZİ
  • Səhiyyə Nazirliyi İctimai Səhiyyə və İslahatlar Mərkəzi tərəfindən keçirilən hekayə müsabiqəsinin qalibləri elan olunub
  • Səhiyyə Nazirliyi Füzuli şəhərində məktəbyaşlı uşaqlar üçün sağlam həyat tərzinin təbliğinə həsr olunan maarifləndirici aksiya keçirib
  • Səhiyyə Nazirliyi İSİM-in hazırladığı “Sağlam uşaq” internet portalı və mobil tətbiqi istifadəyə verilib
  • 14 noyabr – Ümumdünya Diabet Günü ilə bağlı aksiya keçirilib
  • Akademik Zərifə Əliyevanın 100 illik yubileyinə həsr olunmuş aksiya keçirilib
  • İctimai Səhiyyə və İslahatlar Mərkəzində Uşaq Günü qeyd olunub
  • Səhiyyə Nazirliyi İctimai Səhiyyə və İslahatlar Mərkəzi tərəfindən (İSİM) hazırlanan mobil əlavələr
  • 14 iyun – Ümumdünya Qan Donoru Gününə həsr olunmuş aksiya keçirildi
  • Akademik Zərifə Əliyevanın 100 illik yubileyinə həsr edilmiş tədbir və “Göz həkimi” tamaşasının nümayişi oldu
  • İSİM-də “Ümumilli lider Heydər Əliyev və Azərbaycan səhiyyəsi” adlı foto-sərginin və albom-kataloqun təqdimatı oldu

XƏBƏRLƏR bütün xəbərlər

7 APREL 2015

“7 aprel – Ümumdünya Sağlamlıq Günü” ilə bağlı maarifləndirmə aksiyası keçirildi (FOTO)

Hər il aprelin 7-si Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) tərəfindən Ümumdünya Sağlamlıq Günü kimi qeyd edilir. Həmin günün keçirilməsi dünya ictimaiyyətinin diqqətini qlobal miqyasda sağlamlığa aid vacib əhəmiyyət kəsb edən bir mövzuya yönəltmək üçün imkan yaradır. Bu ilin mövzusu qida və ərzaq məhsullarının təhlükəsizliyi ilə əlaqəlidir.

ÜST-nin məlumatlarına görə, hər gün minlərlə insan qarşısı alına bilinən qida mənşəli xəstəliklərdən dünyasını dəyişir. Qida məhsullarından düzgün istifadə qida mənşəli xəstəliklərin profilaktikasının əsas elementidir. Qida məhsulları hazırlanma prosesinin istənilən mərhələsində təhlükəli mikroorqanizmlərlə çirklənə bilər. Bir çox qida mənşəli xəstəliklərin qarşısını sadə gigiyena qaydalarına riayət etməklə almaq olar. ÜST qlobal sağlamlıq mesajlarının yerli şəraitə uyğunlaşdırılması sahəsində fəal iş aparır və bu işi dəstəkləyir.

Təhlükəsiz qidalanmanı təmin etmək məqsədilə ÜST tərəfindən qaydalar tərtib olunub. Qida mənşəli xəstəliklərin profilaktikası üçün təmizliyə riayət olunması, xammal ərzağının bişirilmiş qidalardan ayrılması, mikroorqanizmləri məhv etmək üçün yeməyin yaxşıca bişirilməsi, ərzağın təhlükəsizliyi tam təmin edən temperaturda saxlanılması, təhlükəsiz su və xammaldan istifadə edilməsi vacibdir. Bu qaydaların geniş ictimayyətə çatdırılması və tətbiq olunması üçün müxtəlif maarifləndirici tədbirlərin keçirilməsi nəzərdə tutulur.

Səhiyyə Nazirliyinin İctimai Səhiyyə və İslahatlar Mərkəzi (İSİM) əməkdaş təşkilatlarla birgə hər il Ümumdünya Sağlamlıq Günü ilə bağlı tədbir və aksiyalar keçirir. Həmçinin mövzu ilə bağlı maarifləndirmə materialları hazırlanır. Bu il İSİM tərəfindən “Təhlükəsiz qidalanmanın 5 açarı” adlı videoçarx Azərbaycan dilinə tərcümə olunub. 7 aprel 2015-ci ilin Ümumdünya Sağlamlıq Gününə həsr edilmiş videoçarxın Azərbaycan dilinə tərcümə edilmiş variantı ÜST-nin saytında yerləşdirilib. Bundan əlavə, təhlükəsiz qidalanma ilə bağlı buklet, vərəqə hazırlanıb, aidiyyəti üzrə paylanılma prosesinə başlanılıb.

Tədbirlərin davamı kimi, 2015-ci il aprelin 7-də ÜST, İSİM və Azərbaycan Qızıl Aypara Cəmiyyəti tərəfindən ilk növbədə “Park Bulvar” AVM-də maarifləndirmə aksiyası keçirildi. Aksiyada İSİM tərəfindən Azərbaycan dilinə tərcümə olunmuş “Təhlükəsiz qidalanmanın 5 açarı” adlı videoçarx nümayiş etdirildi və çap materialları paylanıldı. Aksiya zamanı əhaliyə təhlükəsiz qidalanmanın insan sağlamlığı üçün vacibliyi barədə məlumatlar da verildi.

Ümumiyyətlə, aprel ayı ərzində hər üç təşkilatın birgə səyi nəticəsində Bakının böyük ticarət mərkəzlərində maarifləndirmə aksiyaları keçiriləcək, ərzaq marketlərində isə əhaliyə alınan ərzaqla birgə maarifləndirmə materialları təqdim olunacaq.

Tədbirdə çəkilən şəkillərlə burada tanış olmaq olar.